Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΣΦΠ-ΠΑΟ


 http://www.newsit.gr/files/Image/2015/10/19/resized/PAO_OSFP_BASKET_602_355.jpg


                                                                               

Στην 2η παράταση του τελικού ο Ολυμπιακός νίκησε τον ΠΑΟ και κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Α1!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Ίσως στον καλύτερο τελικό που έχουμε παρακολουθήσει και κρίθηκε στην 2η παράταση με 81-82 υπέρ του Ολυμπιακού με τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη στην άμυνα του Δημήτρη Διαμαντίδη, στην τελευταία του παράσταση στα Ελληνικά γήπεδα, οι ερυθρόλευκοι αναδείχτηκαν πρωταθλητές Ελλάδας για 2η συνεχόμενη χρονιά και πρώτη φορά μέσα στην έδρα του "αιώνιου αντιπάλου".


Και οι δύο ομάδες είχαν άγχος και αστοχία στο πρώτο ημίχρονο. Ο Παναθηναϊκός έβαλε το πρώτο του καλάθι μετά από 3.30 λεπτά και ο Ολυμπιακός πήρε αρχικά μια διαφορά 2-13. Η είσοδος Διαμαντίδη και Γκιστ έδωσε ώθηση στους γηπεδούχους, που έπαιξαν επιθετική άμυνα, με τους ερυθρόλευκους να κάνουν 3 λεπτά να σκοράρουν, αλλά να κλείνουν την πρώτη περίοδο μπροστά με 16-19.

Η μάχη συνεχίστηκε και στο β 10λεπτο, με πολύ χαμηλά ποσοστά πάντως ακόμη και στις βολές, αλλά τον Ολυμπιακό να κάνει και 9 λάθη, ενώ το κενό του Πρίντεζη στο low post δεν καλύφθηκε (8 επιθετικά ριμπάουντς οι γηπεδούχοι). Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε 24-24, το ματς πήγε καλάθι με καλάθι και ένα ξέσπασμα του Φώτση στο τέλος με 5 πόντους έδωσε προβάδισμα 35-31 στο «τριφύλλι».

Στο 2ο ημίχρονο δεν αγωνίστηκε ο Γουίλιαμς που χτύπησε στο γόνατό του, ενώ ο Λοτζέσκι βγήκε με ενοχλήσεις στα πλευρά του μετά από κάποια μονομαχία, βάζοντας συνέχεια πάγο στον πάγκο. Το ξεκίνημα ήταν ίδιο με τον Ολυμπιακό να καλύπτει γρήγορα την διαφορά με 13-2 (ακριβώς όπως στην αρχή του αγώνα) και στην συνέχεια να την ανεβάζει στο 39-50 (με Σπανούλη και Παπανικολάου να έχουν 13 και 11 πόντους).http://www.bet3.gr/wp-content/uploads/2016/01/Olympiakos-Spanoulis-SEF-Panathinaikos-Diamantidis.jpg

Το τάιμ άουτ του Πεδουλάκη ξύπνησε τους παίκτες του, οι ερυθρόλευκοι έμειναν χωρίς καλάθι μέχρι την τελευταία φάση (4.30 λεπτά) και ο Παναθηναϊκός με τον Παππά να σκοράρει 9 πόντους (σε 1.20) ισοφάρισε 50-50. Ο Χάντερ ακριβώς με την λήξη, διαμόρφωσε με φόλοου-κάρφωμα το 50-52.

Με ενέργεια από την παραγωγικότητα του Παππά οι «πράσινοι» πήραν μια διαφορά 5 πόντων 60-55, αλλά ο Σπανούλης μείωσε και πάλι στο καλάθι, πριν κάνει όμως το 4ο φάουλ 5.18 πριν το τέλος, ενώ ο Παπανικολάου ισοφάρισε σε 60-60, σκορ με το οποίο οι ομάδες μπήκαν στο τελευταίο τρίλεπτο. Με διαδοχικά καλάθια η ισοπαλία 63-63 βρήκε τους δύο αντιπάλους στο τελευταίο λεπτό.

Ο Διαμαντίδης πήρε την τελευταία επίθεσή πάνω του, αλλά έκανε βήματα στα 18'' πριν το τέλος με το γήπεδο να τον αποθεώνει πάντως, παρά το λάθος του. Ο Παναθηναϊκός είχε 3 φάουλ και κυνήγησε γρήγορα να στείλει τον Χάντερ στις βολές. Δεν τα κατάφερε (οι διαιτητές αρνήθηκαν να σφυρίξουν στον Διαμαντίδη), αλλά ο Παππάς έπαιξε τρομερή άμυνα στο Σπανούλη και το ματς πήγε στην παράταση (μετά το 2011 για πρώτη φορά).

Μετά από άστοχες επιθέσεις και των δύο ο Παππάς κέρδισε εσκεμμένο από τον Χάκετ, αλλά ευστόχησε μόνο σε μία βολή για το 64-63 και τον Γκιστ να κάνει βήματα. Ο Χάντερ με απίθανο ανάποδο κάρφωμα 2 λεπτά πριν το τέλος έκανε το 64-65. Όλο το γήπεδο φώναζε Διαμαντίδης και ο αρχηγός με τρίποντο έκανε το 67-65, αλλά ο Σπανούλης απάντησε για το 67-68, πριν έρθει η σειρά του Καλάθη για το 70-68. Η τάπα του Γκιστ στα 38 '' έδωσε κατοχή στους γηπεδούχους, αλλά αμέσως μετά έκανε λάθος με επιθετικό φάουλ και την επίθεση στους ερυθρόλευκους. Ο Αμερικανός διόρθωσε με άλλη μια εξαιρετική άμυνα στον αρχηγό του Ολυμπιακού και ο Φώτσης πήγε στις βολές στα 8''. Ευστόχησε στην μία και ο Παναθηναϊκός έκανε (κατ εντολή) φάουλ στον Χάκετ. Αυτός έχασε και τις δύο αλλά ο Μάντζαρης με τρίποντο 1 δεύτερο πριν το φινάλε ισοφάρισε σε 71-71 για την 2η παράταση (κακή επαναφορά του Διαμαντίδη) για πρώτη φορά στην ιστορία!

Τρία διαδοχικά καλάθια του Γκιστ έκαναν αρχικά το 77-73 (ο Χάντερ σκόραρε για τον Ολυμπιακό) πριν ο Σπανούλης με τις πρώτες του βολές στο ματς έκανε το 77-75 και το 79-78 (μετά από φόλοου του Αγραβάνη ενώ μεσολάβησε δίποντο του Παπαγιάννη). 81-78 από τον Καλάθη και 81-79 από μία εύστοχη βολή του Χάκετ στα 2 λεπτά. Καλάθης και Αγραβάνης χρεώθηκαν από μία τεχνική ποινή 9σε τάπα του δεύτερου), αλλά για τον πλέι-μέικερ του Παναθηναϊκού ήταν το 5ο φάουλ. Χωρίς και τον Παππά, το βάρος έπεσε πλέον στον αρχηγό, αλλά ο Χαραλαμπόπουλος έκανε λάθος επαναφορά. Ο Γκιστ με μια ακόμη τάπα σταμάτησε τον Χάκετ ενώ ο 3D δεν ευστόχησε. Ο Μάντζαρης επιχείρησε άτσοχο τρίποντο στα 35'', όπως και ο Φελντέιν στα 18''.

Το ματς κρίθηκε στην άμυνα του Διαμαντίδη στον Σπανούλη (αφού και πάλι δεν επέλεξε ο Παναθηναϊκός να κάνει φάουλ) με τον αρχηγό του Ολυμπιακού να ευστοχεί εκ νέου για το 81-82 και το τρόπαιο στον Ολυμπιακό. 25 πόντοι (με 2-7 δίποντα, 6-10 τρίποντα) και 6 ασσίστ για τον MVP του αγώνα, ενώ ο Παππάς λόγω των φάουλ σταμάτησε στους 16 πόντους.



Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πήγε στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού και έδωσε συγχαρητήρια για τον τίτλο στους ερυθρόλευκους: "Συγχαρητήρια παιδιά, ήσασταν καλύτεροι. Καλό καλοκαίρι".
Το «αντίο» στο κοινό του ο Διαμαντίδης
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν το κεντρικό πρόσωπο του αγώνα. Στην παρουσίαση των ομάδων αποθεώθηκε από τους φίλους του Παναθηναϊκού, μπροστά στους οποίους έπαιξε για τελευταία φορά.


Στον τέλος του αγώνα δεν κατάφερε να σταματήσει τον Σπανούλη, αλλά όλο το γήπεδο τον αποθέωσε, ενώ τον αγκάλιασε και ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Παναγιώτης Αγγελόπουλος. Έτσι γράφτηκε το φινάλε μιας τεράστιας καριέρας. Τα τελευταία του στατιστικά: 15 πόντοι (3-5 δίποντα, 3-4 τρίποντα) 6 ριμπάουντς, 6 ασσίστ, 3 λάθη, 1 κλέψιμο.
Μετά τους πανηγυρισμούς στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού, ο Βασίλης Σπανούλης κατευθύνθηκε στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού για να μιλήσει με τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Μαζί του και οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού, αφοι Αγγελόπουλοι. «Είναι ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης. Του είπαμε συγχαρητήρια και να ξανασκεφτεί την απόφασή του» αποκάλυψε στις δηλώσεις του ο Γιώργος Αγγελόπουλος.
 ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΛΑΦΙ

Το κόκκινο ελάφι (Cervus elaphus) είναι το μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο της Ελλάδας και ένα από τα πιο αγαπητά μας είδη στα ελληνικά δάση. Ως αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής φύσης μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση και την εξέλιξη των οικοσυστημάτων, ειδικά στις μέρες µας όπου η ελεύθερη κτηνοτροφία σταδιακά εγκαταλείπεται.

Η ζωή του Κόκκινου Ελαφιού

Αποτέλεσμα εικόνας για κοκκινο ελαφι υπο εξαφανισηΉδη από τα προϊστορικά χρόνια, το κόκκινο ελάφι αφήνει ανελλιπώς τα ίχνη του στον ελλαδικό χώρο. Ως φυσικός βοσκητής, έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στη βάση της τροφικής πυραμίδας. Μεγάλα αρπακτικά και γύπες –που σήμερα απειλούνται επίσης µε εξαφάνιση- θα μπορούσαν να στηρίζουν την επιβίωσή τους στην ύπαρξη των ελαφιών.

Η ζωή που απειλείται

Το κόκκινο ελάφι ζούσε κάποτε σε ολόκληρη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα. Μέσα σε λίγες δεκαετίες όμως, οι πληθυσμοί του συρρικνώθηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε το είδος να θεωρείται πλέον «Κρισίμως κινδυνεύον», σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας  (Αθήνα, 2009).
Στα τέλη του 20ου αιώνα τα ελάφια είχαν περιοριστεί στη χερσόνησο της Σιθωνίας, στην ορεινή περιοχή της Ροδόπης και στην Πάρνηθα. Σήμερα, ο πληθυσμός της Σιθωνίας έχει εξαφανιστεί. Ο προστατευμένος πληθυσμός της Πάρνηθας με περίπου 590 άτομα (2015) είναι ο πιο ακμαίος της χώρας. Μικρός πληθυσμός βρίσκεται στη Ροδόπη, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ενώ ίσως επιβιώνουν ακόμη και λίγα ζώα στους Ραφταναίους στα Πράμαντα της Ηπείρου, από προηγούμενο εμπλουτισμό. Τέλος, μικροί αριθμοί φυλάσσονται σε εκτροφεία.
Το λαθραίο κυνήγι είναι η κυριότερη απειλή για το ελάφι στην Ελλάδα. Οι πληθυσμοί που έχουν απομείνει αποτελούν απομονωμένα «νησιά». Η δυνατότητα φυσικής επέκτασής του σε νέες περιοχές εμποδίζεται από την απώλεια κατάλληλων βιοτόπων εξαιτίας της εντατικοποίησης της γεωργίας, της επέκτασης των οικιστικών εκτάσεων. Η πρόσφατη επανεμφάνιση του λύκου σε περιοχές της Πάρνηθας δεν μας ανησυχεί, αλλά αντίθετα αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα στον πληθυσμό των κόκκινων ελαφιών, καθώς οι θηρευτές στοχεύουν κυρίως ασθενικά ή γέρικα άτομα. Ωστόσο χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση του πληθυσμού πριν εξαχθούν συμπεράσματα.

Η ζωή που προστατεύουμε

Σε ειδική μελέτη µε τίτλο «Έρευνα Οικολογίας του Κόκκινου Ελαφιού στο Όρος Πάρνηθα», το WWF Ελλάς κατέγραψε τα σημαντικότερα στοιχεία που αφορούν στον πληθυσμό της Πάρνηθας, τον ακμαιότερο πληθυσμό κόκκινου ελαφιού της χώρας.
Η μελέτη διήρκησε τρία χρόνια (2007-2009) και κατέληξε, εκτός των άλλων, σε ένα ειδικό σχέδιο συστηµατικής παρακολούθησης των ελαφιών της Πάρνηθας, καθώς και σε ένα σχέδιο δράσης για τα ελάφια της Ελλάδας γενικότερα.
Για τη διατήρηση του υφιστάμενου πληθυσμού αλλά και την εξάπλωσή του είδους σε νέους βιότοπους πέρα από την Πάρνηθα, το WWF Ελλάς υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, η βελτίωση και εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας που αφορά κυρίως στη θήρα αλλά και στην εμπορία, τη διακίνηση, τη διατήρηση σε αιχμαλωσία και την απελευθέρωση των ζώων. Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται και η δημιουργία ενός κέντρου περίθαλψης των ζώων. Επίσης, η οργανωμένη δημιουργία τεχνητών υποπληθυσμών στη βάση κατάλληλης προετοιμασίας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα επιπλέον μέτρο. Τέλος, απαιτείται η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και ιδιαίτερα των κατοίκων, των κυνηγών και επισκεπτών περιοχών όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέοι υποπληθυσμοί.
Περισσότερα στοιχεία για το κόκκινο ελάφι.


ΠΗΓΗ: ΒΙΚΙΠΕΔΙΑ

ΈΛΕΝΑ, ΕΥΑ, ΓΕΩΡΓΙΑ

 ΚΑΡΕΤΤΑ ΚΑΡΕΤΤΑ

Η καρέτα καρέτα (Caretta caretta) ή χελώνα καρέτα () είναι είδος θαλάσσιας χελώνας με παγκόσμια κατανομή. Ανήκει στην οικογένεια των χελωνοειδών. Οι χελώνες κατά μέσο όρο έχουν μήκος 90 cm όταν αναπτυχθούν πλήρως, αν και έχουν ανακαλυφθεί μεγαλύτερα δείγματα έως 280 cm. Η ενήλικη χελώνα ζυγίζει περίπου 135 kg, με τα μεγαλύτερα δείγματα να ζυγίζουν περισσότερο από 450 kg. Το χρώμα του δέρματος κυμαίνεται από κίτρινο έως καστανό και το κέλυφος είναι συνήθως κοκκινωπό-καφέ. Δεν είναι ορατές εξωτερικές διαφορές ως προς το φύλο μέχρις ότου η χελώνα ενηλικιωθεί. Η πιο προφανής διαφορά είναι ότι τα ενήλικα αρσενικά έχουν πιο χοντρές ουρές και μικρότερο πλάστρο από τα θηλυκά.
Η Caretta caretta απαντά στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό, καθώς επίσης και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της σε θαλασσινό νερό και εκβολές, με τα θηλυκά να βγαίνουν για λίγο στην ξηρά για να γεννήσουν τα αυγά. Η Caretta caretta έχει χαμηλό ρυθμό αναπαραγωγής τους: τα θηλυκά γεννούν κατά μέσο όρο τέσσερις ομάδες αυγών και στη συνέχεια να γίνονται ανενεργές και δεν μπορούν να ξανά ωοτοκήσουν για τα δύο έως τρία έτη. Η Caretta caretta φθάνει στη σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία 17-33 ετών και έχει διάρκεια ζωής 47-67 χρόνια.[3]
Η Caretta caretta είναι παμφάγο ζώο και τρέφεται κυρίως με ασπόνδυλα του βυθού. Τα μεγάλα και ισχυρά σαγόνια της χρησιμεύουν ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να κομματιάσει το θήραμά του. Τα μικρά έχουν πολυάριθμους εχθρούς: τα αυγά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε χερσαίους θηρευτές. Μόλις οι χελώνες ενηλικιωθούν, το μεγάλο μέγεθός τους έχει ως αποτέλεσμα μόνο μεγάλα θαλάσσια ζώα, όπως οι καρχαρίες, να τις κυνηγούν.
Οι χελώνες Caretta caretta θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Ο παρατημένος αλιευτικός εξοπλισμός είναι υπεύθυνος για πολλούς θανάτους χελωνών. Οι χελώνες μπορούν επίσης να πάθουν ασφυξία εάν είναι παγιδευμένες σε αλιευτικές τράτες. Οι ειδικές συσκευές έχουν τοποθετηθεί στα δίκτυα στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση της θνησιμότητας, παρέχοντας μια οδό διαφυγής για τις χελώνες. Η απώλεια των κατάλληλων παραλιών ωοτοκίας και η εισαγωγή νέων αρπακτικών έχουν επίσης επηρεάσει τον πληθυσμό των χελωνών. Οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του αριθμού τους απαιτούν διεθνή συνεργασία, δεδομένου ότι οι χελώνες περιφέρονται σε τεράστιες εκτάσεις του ωκεανού και οι παραλίες ωοτοκίας είναι διασκορπισμένες σε διάφορες χώρες.

Αποτέλεσμα εικόνας για καρετα καρετα


 ΠΗΓΗ:ΒΙΚΙΠΑΙΔΙΑ

 ΕΥΑ, ΓΕΩΡΓΙΑ, ΈΛΕΝΑ


 ΒΙΔΡΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για βιδραH ευρωπαϊκή ενυδρίδα (Lutra lutra) είναι θηλαστικό, ευρωπαϊκό μέλος της οικογένειας των Μουστελιδών (μυιοϊκτίς), τυπικό είδος της βίδρας που χρησιμοποιεί ως ενδιαίτημα το γλυκό νερό. Είναι επίσης γνωστή ως βίδρα, ευρασιατική ενυδρίδα (ποτάμια), ή ενυδρίδα του Παλαιού Κόσμου, αλλά και ως κοινή ενυδρίδα. Συγγενεύει με το κουνάβι.
Η ενυδρίδα έχει κορμί μακρύ, ελαστικό και μυώδες, με παχιά γούνα, που κρατα στεγνό το σώμα της. Τα πόδια της είναι κοντά. Η θαλάσσια ενυδρίδα είναι μεγαλύτερη και βαρύτερη. Οι ενυδρίδες κολυμπούν γρήγορα, κουνώντας την ουρά και το ευλύγιστο σώμα τους. Χρησιμοποιούν σαν κουπιά τα πίσω πόδια τους, που έχουν νηκτικές μεμβράνες.

 ΠΗΓΗ:ΒΙΚΙΠΕΔΙΑ

ΓΕΩΡΓΊΑ,ΕΎΑ,ΈΛΕΝΑ

Σάββατο 28 Μαΐου 2016


 ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ
Αποτέλεσμα εικόνας για καφε αρκουδα Η καφέ αρκούδα ή φαιά αρκούδα ή κοινή αρκούδα (Άρκτος η άρκτος-Ursus arctos) είναι παμφάγο θηλαστικό ζώο και το είδος αρκούδας (ίσως το γνωστότερο) με την μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση, που μπορεί να φτάσει σε μάζα από 170 μέχρι 300 κιλά. Υποείδος της είναι η Αρκούδα γκρίζλι, διάσημη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ελλάδα, η καφέ αρκούδα υπάρχει κυρίως στη δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα ωστόσο ο πληθυσμός της είναι περιορισμένος. Γενικότερα, απαντάται στην Ασία, την Ευρώπη, την Βόρεια Αμερική και τα όρη της βόρειας Αφρικής. Έχει μεγάλο κεφάλι, μικρά αυτιά, πατούσες με γερά νύχια και κοντή ουρά. Είναι μοναχικό ζώο. Ο ζωτικός χώρος των αρσενικών προστατεύεται από οποιονδήποτε αντίπαλο και φτάνει τα 1.000 τετρ. χλμ. Τρέφεται με φυτά, ψάρια, μέλι, πτηνά και τρωκτικά. Έχει οξεία όσφρηση και ασθενή όραση. Τα μικρά γεννιούνται τον χειμώνα, ζυγίζουν μερικές εκατοντάδες γραμμάρια και μένουν με την μητέρα τους πάνω από δύο χρόνια.

ΠΗΓΗ:ΒΙΚΙΠΕΔΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ, ΕΛΕΝΑ

 ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ

Αποτέλεσμα εικόνας για γερακι
Το Γεράκι είναι αρπακτικό ημερόβιο πτηνό της οικογένειας των Ιερακιδών (Falconidae) (γνήσια γεράκια).[2] Όμως, ειδικά για τον ελλαδικό χώρο, στον όρο «γεράκι», συμπεριλαμβάνονται -καταχρηστικά- και τρία είδη της οικογένειας των Αετιδών (Accipitridae) (μη γνήσια γεράκια).[2] (βλ. Ορολογία)

ΠΗΓΗ:ΒΙΚΙΠΕΔΙΑ
ΕΛΕΝΑ, ΓΩΡΓΙΑ

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΓΑΤΕΣ

Η γάτα είναι ζώο που ανήκει στην οικογένεια των Αιλουροειδών. Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο κατοικίδιο ζώο. Ζει στο περιβάλλον του ανθρώπου εδώ και τουλάχιστον 9.500 χρόνια.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΓΑΤΕΣΔεινός θηρευτής, η γάτα κυνηγά πάνω από 1.000 είδη ζώων για τροφή. Μπορεί να εκπαιδευτεί ώστε να υπακούει σε απλές διαταγές. Οι γάτες επίσης έχει διαπιστωθεί ότι μαθαίνουν να χειρίζονται απλούς μηχανισμούς, όπως πόμολα πόρτας. Τα ζώα χρησιμοποιούν μια ποικιλία φωνών και ένα είδος γλώσσας του σώματος που τους χρησιμεύει στη μεταξύ τους επικοινωνία. Τα νιαουρίσματα, τα γουργουρίσματα και τα μουγκρίσματα είναι από τους πιο γνωστούς τρόπους επικοινωνίας. Το 1906 ιδρύθηκε η Διεθνής Ένωση Φίλων της Γάτας (Cat Fancier's Association, αρκτικόλεξο CFA).
Στην Κίνα οι γάτες εκτρέφονται με σκοπό το εμπόριο της γούνας τους. Το γεγονός ότι στοιβάζονται σε κλουβιά και θανατώνονται έχει προκαλέσει αντιδράσεις από φιλοζωικές κυρίως οργανώσειςπαγκοσμίως.
Μέχρι πρόσφατα πιστευόταν ότι η γάτα εξημερώθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, όπου θεωρούνταν ιερό ζώο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έρευνας του 2007 έδειξαν ότι η καταγωγή όλων των κατοικίδιων γατών πιθανώς ανάγεται σε πέντε αφρικανικές αγριόγατες (Felis silvestris lybica) που έζησαν στην Εγγύς Ανατολή γύρω στο 8000 π.Χ.
ΒΙΚΙΠΕΔΙΑ
ΣΤΕΛΛΑ
 ΤΙΓΡΗ


Η τίγρη (θηλ.) ή ο τίγρης (αρσ.) είναι σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογενείας των αιλουριδών, της οποίας αποτελεί το μεγαλύτερο και ισχυρότερο μέλος. Το είδος έχει την επιστημονική ονομασία Panthera tigris, απαντά αποκλειστικά στην ασιατική ήπειρο και διακρίνεται σε 9 υποείδη, από τα οποία τα 3 θεωρούνται εξαφανισμένα (βλ. Υποείδη).
Αποτέλεσμα εικόνας για τιγρης της βεγγαληςΗ τίγρη, ένα από τα λιγοστά ζώα της επονομαζομένης Χαρισματικής Μεγαπανίδας (Charismatic Megafauna), αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα είδη στην υφήλιο, με το χαρακτηριστικό μοτίβο από κάθετες, σκούρες ραβδώσεις σε κοκκινο-πορτοκαλί υπόστρωμα στην άνω επιφάνεια και, την πιο ανοικτόχρωμη κάτω επιφάνεια του σώματός της.
Eίναι το μεγαλύτερο είδος «γάτας» (Felidae), φθάνοντας σε συνολικό -μαζί με την ουρά- μήκος σώματος μέχρι και 3,3 μέτρα και βάρος έως 306 κιλά. Έχει εξαιρετικά ευμεγέθεις κυνόδοντες, τους μεγαλύτερους από τα αιλουροειδή με ύψος μύλης 74,5 έως και 90 χιλιοστά.[3] Σε ζωολογικούς κήπους, κάποιες τίγρεις έχουν ζήσει για 20 έως 26 έτη, που φαίνεται επίσης να είναι η διάρκεια ζωής τους στην άγρια φύση.[4] Πρόκειται για εξαιρετικά εδαφικό και, σε γενικές γραμμές, μοναχικό ζώο, που συχνά απαιτεί μεγάλα σε έκταση ενδιαιτήματα για να υποστηριχθούν οι απαιτήσεις στη λεία του. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ζει σε μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στη Γη, έχει προκαλέσει σημαντικές συγκρούσεις με τον άνθρωπο.
Οι τίγρεις, κάποτε, εξαπλώνονταν σε όλη την Ασία, από την Τουρκία στα δυτικά μέχρι την ανατολική ακτή της Ρωσίας, στα ανατολικά.[5] Κατά τα τελευταία 100 χρόνια, όμως, έχουν απωλέσει το 93% της ιστορικής κατανομής τους [6][7] και, έχουν εκριζωθεί από την Κ. και ΝΔ. Ασία, από τα νησιά της Ιάβας και του Μπαλί, καθώς και από μεγάλες περιοχές της Α. και ΝΑ. Ασίας. Σήμερα εξαπλώνονται σε οικοσυστήματα που, ποικίλλουν από τη σιβηρική τάιγκα μέχρι τα ανοικτά λιβάδια και τους τροπικούς μαγκρόβιους βάλτους. Τα 6 υποείδη τίγρης που ζουν σήμερα, έχουν χαρακτηριστεί ως κινδυνεύοντα (EN) από την IUCN (κριτήρια A2bcd+4bcd, 2011).[1] Ο παγκόσμιος πληθυσμός στην άγρια φύση εκτιμήθηκε το 2011, ότι είναι μικρότερος των 3000 ατόμων (βλ. και Κατάσταση πληθυσμού),[1][8] από περίπου 100.000 στις αρχές του 20ου αιώνα,[9] με τους περισσότερους εναπομείναντες πληθυσμούς να απαντώνται σε μικρούς, απομονωμένους τον έναν από τον άλλο, θύλακες. Σημαντικότεροι λόγοι για την κατακόρυφη μείωση των πληθυσμών της τίγρης είναι η λαθροθηρία (poaching) και η καταστροφή και ο κατακερματισμός των ενδιαιτημάτων της.[10] Η έκταση της επικράτειας που καταλαμβάνεται από το είδος εκτιμάται σε λιγότερο από 1.184.911 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μείωση της τάξης του 41% από την περιοχή που εκτιμάται ότι κατείχε στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Αποτελεί, ίσως, το δημοφιλέστερο από τα μεγάλα θηλαστικά του κόσμου, με εξέχουσα θέση στην αρχαία μυθολογία και λαογραφία και συνεχή ιστορική παρουσία στη λογοτεχνία και σε όλες ανεξαιρέτως τις καλές τέχνες, αλλά και στον κινηματογράφο και τα σύγχρονα media. Οι τίγρεις εμφανίζονται σε πολλές σημαίες, σε οικόσημα και στη λαϊκή κουλτούρα σε πλείστες εκφάνσεις της.[11] Είναι το εθνικό ζώο του Μπανγκλαντές (η τίγρη της Βεγγάλης), της Ινδίας, του Βιετνάμ, της Μαλαισίας (η μαλαισιανή τίγρη) και της Νότιας Κορέας.
Τα μορφολογικά και ηθολογικά χαρακτηριστικά της τίγρης, η κορυφαία θέση που κατέχει στην τροφική αλυσίδα των ενδιαιτημάτων της, το ιστορικό της γεωγραφικής της εξάπλωσης και, κυρίως, η σχέση της με τον άνθρωπο, συνετέλεσαν στη δημιουργία ενός «μύθου» και αφηγήσεων -τις περισσότερες φορές με τραγική κατάληξη- γύρω από το όνομά της. Η δραματική μείωση των πληθυσμών της -ήδη, τρία από τα υποείδη της είναι εξαφανισμένα (ΕΧ)-, έχει προκαλέσει την κινητοποίηση της παγκόσμιας επιστημονικής, και όχι μόνον, κοινότητας. Η διάσωσή της δεν είναι απλά ένα ακαδημαϊκό θέμα που περιορίζεται από στενούς βιολογικούς/οικολογικούς φραγμούς, αλλά αποτελεί ένα «στοίχημα» όλων των εμπλεκομένων φορέων. Η επιθυμητή ευόδωση των προσπαθειών που καταβάλλονται, θα είναι ένα «δώρο» για τις μελλοντικές γενεές, που δεν θα είναι υποχρεωμένες να επισκέπτονται μόνο τους ζωολογικούς κήπους για να δουν αυτό το πανέμορφο ζώο, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσει έμπρακτη απόδειξη Ανθρώπινου Πολιτισμού 


ΠΗΓΗ: ΒΙΚΙΠΕΔΙΑ  
ΕΛΕΝΑ, ΓΕΩΡΓΙΑ